Raszta-haj.hu
Post image for Öntisztulás, hogy is van ez?

Öntisztulás, hogy is van ez?

by Raszta-Haj.hu on 2010. szeptember 5. vasárnap


Mindannyiunk fejében él egy olyan dolog, mely szerint a haj és a fejbőr egy bizonyos idő után megkezdi a természetes önmegtisztuló folyamatát. Ekkor az átlag, és hozzá nem értők a raszta hajjal példálóznak. Hiszen a sztereotípiák szerint az ilyen haj elkészítéséhez nem kell mást tenni mint mellőzni a hajmosást. Ezáltal hosszú idő után a haj tincsekbe áll össze,  és ha hosszantartó bozontos tincseket szeretnénk akkor a tudnunk kell, hogy a mosása csak ront a helyzeten. Mi utánna néztünk az igazságnak…

Ezúton szeretném leszögezni az igazságot. Valójában a raszta hajat is kell mosni, sőt igényli is azt. Mivel ugyan úgy ahogy a természetes haj is idővel koszos lesz, és felveszi a szagokat.  Ha elhanyagoljuk a hajmosást raszta hajnál megeshet, hogy nagyon büdös dredeket kapunk amelyek ráadásul durva tapintásúak is. Így szúrni fogják a viselője nyakát, fejbőrét ami rettenetesen kellemetlenné tudja tenni a viselését a szagáról nem is beszélve. Másrészről a víz egyáltalán nem tesz kárt a tincsekben,  hiszen készítésének a lényege a tupírozás, horgolás. A horgolást ez esetben említhetjük mint fésülködést, mert ezáltal nyerik el a tincsek a valódi szépségüket.  Gondoljuk csak józan ésszel végig, miért tenné tönkre egy kis víz az oly gondosan horgolt, sodorgatott, és imádott tincseket, ha ez így lenne akkor minden raszta hajúnak újra kellene kezdenie a hajával dolgozott órákat egy-egy nyári zápor után. Röhejesen hangzik nem? icon smile Öntisztulás, hogy is van ez?

Miután feltártuk az igazságot, a raszta haj körül, így most már kitérhetünk arra, hogy mi is a helyzet az öntisztulással. A fejbőr valójában nem képes az öntisztulásra. Idővel a fejbőr ténylegesen serkenti a faggyú mirigyek működését, de ez nem vezet tisztuláshoz. Ehhez mindenképpen samponra, vagy minimum vízre van szüksége a fejbőrünknek. Talán azért alakulhatott ki ez a köztudatban, mert a haj egy idő után nem tud több koszt felvenni, ezáltal idővel nem tűnök piszkosabbnak.

Vannak azonban olyanok a társadalmunkban akik átesnek a ló túloldalára, és akkor érzik jól magukat ha minden nap hajat moshatnak.  Ez a fodrászok többsége szerint nem túl egészséges mivel ekkor felborítjuk a fejbőrünk természetes flóráját,  így erre gyors zsírosodással reagálhat. Ennek ellenére a napi haj mosóknak nem kell megrémülniük, ha nem dörzsöljük a fejbőrünket a mosásnál, és vízzel hígitjuk a sampont akkor csökkenthető a zsírosodás mértéke. Ezáltal az ajánlott mennyiség a heti 2-3 hajmosás, hiszen civilizált világunk megköveteli ezt mivel körül vesz minket a szmog, a cigaretta füst és minden egyéb amely károsítja a hajat. Valójában elsősorban a legkárosabb tényezők a haj számára a különféle hajsütővasak, szárítók, de ezeket használatának nyomait is tudjuk kezelni kellő pakolásokkal, s olyan hajbalzsamokkal melyek nem igényelnek öblítést. Egyéb dolgokkal is kiküszöbölhetjük a a károsodást köztük úgy hogy a hajunkat minimum 10cm közelről szárítjuk.

Előző cikk:
Következő cikk:

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'custom_prev_next_posts' not found or invalid function name in /home/awnetwor/public_html/rasztahaj/wp-includes/plugin.php on line 395

Szólj hozzá a cikkhez:

(Facebook hozzáféréseddel megteheted)